СЕМ отстрани от конкурса за генерален директор на БНТ Къци Вапцаров

на

12:37 11 юни 2019

Съветът за електронни медии взе решение, че един от кандидатите за генерален директор на БНТ – Кръстю Вапцаров, не може да участва в конкурса.

Членът на медийния регулатор и председател на техническата комисия по проверка на документите на кандидатите Бетина Жотева се аргументира:

„Осем души подадоха документи за този конкурс. След сериозна и обстойна работа на комисията докладвам, че един от кандидатите – именно Кръстю Вапцаров, не може да участва в конкурса, защото са налице законови предпоставки за това. Комисията констатира несъответствие с изискването на чл.26, т.2 от ЗРТ, а именно, че при проверка в Търговския регистър е установено, че лицето е вписано като едноличен собственик и управител на няколко дружества“.

В надпреварата за генерален директор на обществената телевизия ще участват седем кандидати – Емил Кошлуков, Сашо Диков, Стоил Рошкев, Сашо Йовков, Никола Тодоров, Явор Симов и Радослав Главчев. В момента Стоил Рошкев е водещ на сутрешния блок на партийната телевизия на БСП, а Радослав Главчев е ветеран в подобни конкурси. На един от последните той предложи БНТ да използва терените, които са нейна собственост, за да развиват биоземеделие и по този начин служителите да получават био краставици и био домати всеки ден, което да им помага в работата.

СЕМ ще избере генерален директор на БНТ на 5 юли.